Ärver makar varandra?

Ärver makar varandra?

De flesta känner till att sambor inte ärver varandra utan måste skriva ett testamente om de vill ärva varandra. Av denna anledning gifter sig många par i förhoppning om att den ekonomiska framtiden ska vara trygg för den efterlevande maken om det värsta skulle hända. Tyvärr är det inte alltid så enkelt. I flera fall krävs testamente för att skydda den efterlevande maken. Känner du dig osäker på vad som gäller i just din situation är du alltid välkommen att kontakta oss på Juridiska Dokument. Det kostar ingenting så passa på att besöka oss idag så besvarar dina frågor och hjälper dig!

Detta gäller för arv mellan makar

  • Makar utan barn ärver varandra med så kallat försteg gentemot den avlidne makens föräldrar, syskon, syskonbarn.
  • Makar med gemensamma barn ärver även de varandra med så kallat försteg och deras barn får vänta tills båda föräldrarna har gått bort innan de får ut sitt arv.
  • Makar med särkullbarn ärver inte varandra eftersom särkullbarnens rätt till arv går före efterlevande makes rätt till arv. För att den efterlevande maken ska ärva krävs därför i detta fall att de skriver ett testamente. Läs mer om vårt inbördes testamente mellan makar på Juridiska Dokument!

Det finns många skäl för makar att skriva ett inbördes testamente även om de inte har särkullbarn. Vill de exempelvis att den ärvda egendomen ska vara enskild egendom krävs det ett testamente.

Förra inlägget
Nästa inlägg